Other articles

Euroiudaica, Festivalul culturii și tradițiilor evreiești în Oradea

Federația Comunităților Evreiești din România și Departamentul pentru Relații Interetnice organizează la Oradea, în perioada 3-9 septembrie, „Euroiudaica” – un festival care celebrează cultura și tradițiile evreiești. Prima ediție a festivalului „Euroiudaica” a fost organizată în anul 2007, la Sibiu, în cadrul programului Sibiu Capitală Europeană a Culturii.

Deschiderea oficială a „Euroiudaica” – Festivalul culturii și tradițiilor evreiești (2023) va avea loc duminică, 3 septembrie, de la ora 12:30, în Sala Traian Moșoiu a Primăriei Municipiului Oradea.

În aceeași zi, de la ora 16:30, debutează un tur ghidat susținut de arhitectul Cristian Pușcaș, care va spune povestea patrimoniului evreiesc din Oradea. Punctul de placare va fi Sinagoga de Wiznitz – str. Crinului, nr. 2. Turul va fi reluat în ultima zi a festivalului, sâmbătă, 9 septembrie, de la ora 11:00.

Prima zi de festival se va încheia cu un spectacol de muzică tradițională Klezmer și dansuri israeliene. De la ora 20:00 vor urca pe scena amplasată în Piața Unirii trupele Bucharest Klezmer Band, Hakeshet Klezmer Band și Or Neurim.

Luni, 4 septembrie, muzicianul Berti Barbera va susţine în Casa Darvas – La Roche conferinţa „Evreii rock’n’roll”, care face parte dintr-o serie de conferințe ce propun diferite teme de discuție, în fiecare zi, de la ora 11:00.

Tot luni, la Casa Darvas – La Roche, debutează de la ora 16:30 seria lansărilor de carte și a dezbaterilor literare cu volumul „Abraham Heschel – Un profet al vremurilor noastre”, de Edward K. Kaplan. Pornind de la această carte publicată recent de editura Hasefer, „Euroiudaica” propune o discuție în jurul marii personalități a lui Abraham Heschel și a valorilor pentru care rabinul și filozoful a luptat, cu precădere respectarea drepturilor omului și promovarea dialogului interreligios. Invitat este dr. Cristian Vechiu, specialist în istoria și filosofia religiilor.

De la ora 18:30, pe scena Teatrului Regina Maria din Oradea, se va juca spectacolul „Nuntă cu divorț”, al Teatrului Evreiesc de Stat, în regia lui Dan Tudor. O fantezie comică, ce ilustrează modul cum se aranjau căsătoriile în familiile evreiești tradiționale, precum și binecunoscutele relații dintre soacră și ginere. Spectacolul se joacă în limba Idiş, cu subtitrare în limba română.

De la ora 21:00, la Noo’vo Resto Lounge, iubitorii de muzică sunt invitați la concertul „Yiddish Tango” susținut de Berti Barbera & Mariano Castro.

Marți, 5 septembrie, de la ora 11:00, are loc conferința „Oradea evreiască”, susținută de arhitectul Cristian Pușcaș și prof. univ. Antonio Faur, la Muzeul Istoriei Evreilor.

De la ora 16:30, la Noo’vo Resto Lounge sunt programate prezentarea cărții „Frontul roșu” de Avram Steuerman Rodion și recitalul de sonete muzicale cu Florian Chelu Madeva și Alexandrina Chelu-Schorr.

De asemenea, trupa de teatru Iosif Vulcan readuce pe scena Teatrului Regina Maria, pe 5 septembrie, de la ora 19:00, celebrul musical „Scripcarul pe acoperis”, spectacol emblematic al ultimilor ani pentru teatrul românesc orădean, în regia lui Korcsmáros György.

Miercuri, 6 septembrie, de la ora 11:00, la Casa Darvas – La Roche sunt programate conferințele „Teatrul idiș în România interbelică” susţinută de conf. univ. dr. Camelia Crăciun și „Considerații privind dinamica peisajului cultural idiș în România interbelică” susţinută de lect. univ. dr. Francisca Solomon.

De la ora 16:30, tot la Casa Darvas – La Roche va fi prezentată „Biblioteca de Literatură Idiș”, una dintre colecțiile de referință ale editurii Hasefer, în cadrul căreia, începând din anul 2016 și până în prezent, au fost publicate nouă titluri ale unor scriitori idiș consacrați. Întreaga colecție va fi prezentată de dr. Camelia Crăciun, (coordonatoarea proiectului), alături de dr. Francisca Solomon, specialist în studii culturale, într-o discuție despre rolul literaturii idiș în cultura evreiască, dar și despre influența acestor autori în peisajul literar românesc și european.

De la ora 18.30, va fi pus în scenă spectacolul de teatru „Final Cut” susținut de Teatrul Golem din Budapesta, la Sala Transilvania.

La Sinagoga Neologă Sion, are loc de la ora 20:30 concertul de muzică evreiască „Shalom” susținut de Teatr Żydowski im. Estery Rachel i Idy Kamińskich (Teatrul Evreiesc din Varșovia).

Joi, 7 septembrie, de la ora 16.30, Departamentul pentru Relații Interetnice, coorganizator al festivalului, prezintă albumele: „Imaginea turcilor și tătarilor în arta modernă românească”; „Pandemiile și epidemiile trecutului. Provocări de comunicare multilingvă” și „Comunitate. Multiculturalitate. Dezvoltare”. Participă Thomas Șindilariu, subsecretar de Stat – Departementul pentru Relații Interetnice. Evenimentul va avea loc la Muzeul Istoriei Evreilor, Sinagoga Ortodoxă Aachvas Rein.

Tot joi, de la ora 18.30, pe scena Teatrului Regina Maria este programat spectacolul „Der Szturem” – Teatr Żydowski im. Estery Rachel i Idy Kamińskich (Teatrul Evreiesc din Varșovia). De la ora 20:30, în Sala Transilvania, se va putea urmări spectacolul de teatru „Vircsaft” al Teatrului Golem din Budapesta.

Vineri, 8 septembrie, de la ora 11:00, la Muzeul Istoriei Evreilor are loc conferința „Ce a mai rămas din patrimoniul sefard din România” susținută de conf. univ. dr. Felicia Waldman, iar de la ora 18:00, va avea loc un concert cantorial susținut de Nógrádi Gergely din Ungaria și de prim-cantorul Emanuel Pusztai, în Sinagoga Mare de rit ortodox.

Tot în Sinagoga Mare de rit ortodox este programată sâmbătă, de la ora 16.30, o sesiune „Ask the Rabbi”, în care publicul larg va putea intra într-un dialog liber cu prim-rabinul Rafael Shaffer și cu prof. dr. rabin Asher Ehrenfeld.

„Euroiudaica” 2023 – Festivalul culturii și tradițiilor evreiești se va încheia sâmbătă, 9 septembrie, în Piata Unirii din Oradea, cu un concert susținut de formația Pressburger Klezmer Band din Slovacia, cu începerede la ora 21:00.

Pe toată perioada festivalului va fi amplasat în Sinagoga Neologă Sion un stand cu cele mai recente cărți ale editurii Hasefer. Toate evenimentele au intrare liberă în limita locurilor disponibile. Excepție face doar spectacolul Teatrului Regina Maria – „Scripcarul pe acoperiș”, pentru care este nevoie de achiziționarea de bilete. Detalii găsiți pe siteul www.teatrulreginamaria.ro

Partenerii Festivalului „Euroiudaica” sunt: Consiliul Județean Bihor, Primăria Municipiului Oradea, American Jewish Joint Distribution Committee, Comunitatea Evreilor din Oradea & JCC Oradea, Visit Oradea, Oradea Heritage, Teatrul Regina Maria, Institutul Polonez București, TopSound, NOO’VO Resto lounge, Novartis, Szigligeti Szinhaz.

Leave A Comment

Your Comment
All comments are held for moderation.