Other articles

Interviu în cotidianul Graiul Maramureșului despre Asociația Maramureș Heritage

Înființată în anul 2021, cu scopul de a cerceta și promova moștenirea culturală iudaică din actualul județ Maramureș, Asociația Maramureș Heritage încearcă să expună celor interesați poveștile de viață ale evreilor care au trăit pe aceste meleaguri, să facă cunoscute personalitățile evreiești care au rădăcini în zona noastră și, bineînțeles, să reamintească victimele Holocaustului. Un public important al acestor acțiuni cuprinde elevii din județ cărora le sunt împărtășite documentările sub forma a varii evenimente: prezentări, expoziții, concerte. Mai mult, în acest an școlar, elevii maramureșeni au șansa de a aplica pentru o bursă de studiu.

• cărți, memorii, instituții, descendenți, muzee

Reporter: Ce tipuri de proiecte sau evenimente organizați pentru a promova educația și conștientizarea cu privire la istoria evreilor și a Holocaustului în Maramureș?
Robert COTOS: Anul 2022 a fost primul an în care asociația noastră a organizat evenimente. Cel mai important proiect pe care l-am implementat până acum este expoziția de fotografie și pictură intitulată Vecinii mei, evreii. Această expoziție a fost prezentă atât în Baia Mare, la Muzeul de Artă, cât și în Oradea, la Muzeul Istoriei Evreilor. Am organizat două concerte de muzică klezmer în sala de spectacole a Colegiului de Arte: Hakeshet Klezmer Band din Oradea, în 2022, și Zoe Aqua din SUA, în 2023. Suntem parteneri ai Inspectoratului Școlar Județean Maramureș și am reușit să ajungem cu anumite proiecte și la elevii din școli și licee cu prezentări sau chiar cu anumite proiecte la care au avut oportunitatea să participe. Anul acesta am vernisat o nouă expoziție, intitulată “Am învins”, care se află până în 31 octombrie, în Sighetu Marmației, iar între 1 și 15 noiembrie va fi expusă în holul Palatului Administrativ din Baia Mare.
R.: Care sunt principalele resurse sau surse de informație pe care le folosiți pentru a documenta și a păstra memoria evreilor și a evenimentelor Holocaustului în zona Maramureșului?
R.C.: Surse sunt. Atât digitale, cât și tipărite. Cel mai mare ajutor sunt cărțile scrise de anumiți istorici autohtoni și străini care au cercetat Holocaustul din Transilvania de Nord, memoriile unor supraviețuitori, instituțiile internaționale care ne ajută cu orice informație, descendenți ale unor supraviețuitori și muzee dedicate Holocaustului din lumea întreagă.

• expoziție vizitată de aproape toate unitățile de învățământ

R.: Cum implicați comunitatea locală și tinerii în aceste eforturi de educație și conștientizare?
R.C.: Cum am precizat și anterior, asociația noastră și ISJ Maramureș au un contract de colaborare. Orice eveniment organizat de noi este automat promovat în rândul elevilor și instituțiilor de învățământ. Anul trecut, expoziția “Vecinii mei, evreii”, în Baia Mare, a fost vizitată de aproape toate unitățile de învă­ță­mânt din oraș, iar în Oradea a fost vizitată de zeci de mii de elevi, studenți și turiști. Între timp, noi încercăm să onorăm invitațiile unor profesori și să ajungem la elevi cu prezentări despre ceea ce au însemnat evreii în județul Maramureș.
R.: Care sunt provocările pe care le-ați întâmpinat în păstrarea și promovarea acestei memorii?
R.C.: Timpul. Și nu mă refer că nu ne-am face noi timp, ci faptul că au trecut 80 de ani de la deportări și ne-am fi dorit să vorbim cu cât mai mulți supraviețuitori. Însă, mulți nu mai sunt printre noi sau sunt prea bătrâni ca să ne mai poată ajuta cu informații. În general, oamenii au fost deschiși, curioși și unii foarte impresionați de munca depusă. De aici ne luăm energia pentru a continua. Trebuie să ne amintim!

• bursa dr. Julius Morar, pentru elevii din clasele VII-XI

R.: Care sunt inițiativele speciale sau evenimentele pe care le organizați pentru a comemora victimele Holocaustului și pentru a onora supraviețuitorii?
R.C.: Încercăm să organizăm două evenimente majore în fiecare an. Până acum ne-a reușit. Anul trecut a fost o expoziție și un concert, anul acesta la fel. Evident, cu sprijin și ajutor din partea administrațiilor locale și județene, Ambasada Franței din România, AEPJ și Fundația Tarbut din Sighet, prieteni și, bineînțeles, familia. Anul acesta am reușit de Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului împreună cu mai multe licee care ni s-au alăturat într-un proiect în care am citit numele unor victime. Alți elevi au participat la proiectul de desen intitulat Ultimul martor, unde am reușit să premiem trei lucrări participante. Iar pentru acest an școlar am lansat o bursă de studiu, bursa dr. Julius Morar, care se adresează tuturor elevilor din clasele VII-XI. Cu sprijinul familiei regretatului doctor vom acorda, la finalul anului școlar, trei burse în valoare de 500 lei fiecare în funcție de proiectele elevilor care doresc să se înscrie pentru această bursă.
R.: Ce resurse oferiți comunității sau școlilor pentru a învăța mai mult despre istoria evreilor și a Holocaustului?
R.C.: Timpul nostru. Suntem dispuși să participăm la ore cu prezentări despre comunitățile evreiești. Anul acesta, am fost la liceul din Șomcuta Mare în cadrul “Săptămânii Altfel”, dar am fost și la liceul din Târgu Lăpuș, unde am vorbit unui grup de 25 de studenți internaționali despre proiectele și scopul asociației noastre.

• „doar împreună vom reuși să ne amintim”

R.: Cum vedeți evoluția acestei munci în viitor?
R.C.: Gândim un proiect. Implementăm acel proiect. Între timp lucrăm la alt proiect. Cam așa decurg lucrurile. Pentru anul acesta ne-am îndeplinit într-o bună măsură ce ne-am propus. Anul viitor se vor împlini 80 de ani de la deportarea evreilor din județul Maramureș și ne dorim să comemorăm așa cum trebuie acest moment tragic pentru comunitatea noastră.
R.: Există povești sau experiențe ale supraviețuitorilor sau ale familiilor lor din Maramureș care pot fi împărtășite cu publicul?
R.C.: Avem povești, avem supraviețuitori, avem Drepți între Popoare (salvatori). Singurul regret este că avem din ce în ce mai puțini supraviețuitori, iar vârsta lor înaintată face cumva imposibil contactul cu noi și publicul. Dar nu ne-am descurajat niciodată. Contactăm familiile, le cerem permisiunea pentru a le împărtăși poveștile, pozele și spre norocul nostru, marea majoritate este încântată să vorbească despre trecut sau prezent.
R.: Cum pot persoanele interesate să sprijine sau să se implice în activitățile și proiectele asociației?
R.C.: Orice ajutor este binevenit. Fie el o mână de ajutor la proiecte, o invitație la școli unde să avem ocazia să le vorbim elevilor despre evreii din Maramureș, donații în conturile asociației sau chiar direct pe site cu cardul. www.regiomm.ro este site-ul unde oamenii primesc ultimele noutăți despre ce facem noi și tot acolo pot dona pentru proiectele noastre aflate în derulare sau implementare. Suntem în­cân­­tați că până acum am avut parte de sprijin din partea multor persoane, fie ele fizice, fie juridice. Doar împreună vom reuși să ne amintim și să facem lumea mai bună, astfel ne asigurăm că ororile Holocaustului nu se vor repeta.

Leave A Comment

Your Comment
All comments are held for moderation.