Other articles

Vernisajul expoziției Vecinii mei, evreii

„Pentru supraviețuitorul care alege să depună mărturie, este clar: datoria lui este să dea mărturie pentru cei morți și pentru cei vii. El nu are dreptul să priveze generațiile viitoare de un trecut care aparține memoriei noastre colective. A uita ar fi nu numai periculos, ci și jignitor; a uita morții ar fi asemănător cu a-i ucide a doua oară.”

Încep postarea exact cum mi-am început discursul la vernisaj. Aceste cuvinte aparțin lui Elie Wiesel, născut în Sighetu Marmației, deportat din Sighetu Marmației, supraviețuitor al Auschwitzului și într-un final, laureat cu Premiul Nobel pentru Pace.

Datoria noastră este să nu uităm. Măcar atât.

Expoziția este doar o părticică mică din ceea ce înseamnă moștenirea culturală a evreilor din Baia Mare și Maramureș. Însă, trebuia să începem de undeva.

Mulțumesc Ambassade de France en Roumanie și Institut français de Roumanie à Bucarest pentru sprijin. Mulțumesc Muzeul Judetean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare» pentru ocazia de a prezenta aceste fotografii, alături de lucrările de artă ale unor artiști evrei din Școala de Pictură Băimăreană. Mulțumesc tuturor care au fost prezenți la vernisaj și mulțumesc, încă de pe acum, celor care vor vizita această expoziție.

Mulțumesc instituțiilor de presă locale, naționale și unor influenceri naționali care au vorbit despre această expoziție.

Dragi prieteni, să le spuneți și altora să vină, să vadă, să citească și să se gândească un minut în fața pozelor sau lucrărilor de artă expuse.

Sunt încântat și onorat că am avut ocazia să vă prezint o mică frântură din viața evreilor băimăreni.

Continuăm.

Cotos Robert, președinte Asociația Maramureș Heritage

p.s.: pozele sunt ale neobositei Panni Pongracz. Köszi Panni!

Leave A Comment

Your Comment
All comments are held for moderation.