Other articles

Ultimul martor. Az utolsó tanú. Tha last witness

În data de 31 mai 1944 pleca din gara Baia Mare primul tren cu evreii strânși din ghetourile de pe raza orașului. În vagoane au fost înghesuiți 3.073 de persoane.

La doar câteva zile distanță, mai exact în 5 iunie, a plecat din gara Baia Mare al doilea transport cu evreii strânși din ghetourile de pe raza orașului. În vagoane au fost înghesuiți 2.844 persoane.

Au fost îndesați aproximativ 70 de persoane în fiecare vagon. Destinația lor a fost lagărul de exterminare Auschwitz-Birkenau.

Majoritatea au fost uciși la scurt timp după sosire; o pierdere uriașă pentru orașul Baia Mare și împrejurimi.

Turnul de Apă de la fosta gară din Baia Mare este ultimul martor de la deportarea evreilor din Baia Mare și împrejurimi. Azi, el încă stă în picioare.

În data de 5 iunie 2023, împreună cu liceele din Baia Mare, Baia Sprie, Șomcuta Mare și alte unități de învățământ, ne-am dori să aducem un omagiu evreilor deportați.

Organizăm un concurs de lucrări de artă (pictură, grafică), care să aibă ca temă principală Turnul de Apă din orașul Baia Mare și Holocaustul. Parteneri în acest demers ne sunt ISJ Maramureș, CCD Maramureș și Fundația Tarbut din Sighet.

Astfel, lucrările se vor trimite pe adresa de email contact@regiomm.ro până în data de 24.05.2023, specificând liceul și numele elevului/elevilor care au ales să participe la acest proiect.

Toate lucrările vor intra într-un proces de jurizare. Juriul este format din trei doamne: dr.Aura Pintea – autoarea cărții Imaginea evreilor din Maramureş în memoria colectivă; Alina Marincean – curator Casa Memorială Elie Wiesel din Sighetu Marmației și Peninah Zilberman –  președinta Fundației Tarbut din Sighet și fiica unor supraviețuitori ai Holocaustului.

Trei lucrări vor fi recompensate de Asociația Maramureș Heritage, iar în luna octombrie a anului 2023 Asociația și-ar dori să prezinte toate lucrările într-o expoziție.

Elie Wiesel: „A uita ar fi nu numai periculos, ci și jignitor; a uita morții ar fi asemănător cu a-i ucide a doua oară.

Leave A Comment

Your Comment
All comments are held for moderation.