Other articles

79 de ani de la deportarea evreilor din Baia Mare și împrejurimi

3073 de copii, tineri sau bătrâni au fost înghesuiți în trenurile morții în gara din Baia Mare acum 79 de ani. Trenul a plecat din gară la ora 20:02. După trei zile au ajuns în lagărul morții, Auschwitz-Birkenau. Au fost selectați de criminalul dr. Mengele. Majoritatea au fost uciși în câteva ore.

Mai jos regăsiți un exemplu din ceea ce gândeau în 1944 cei care trebuiau să se ocupe de deportarea evreilor. În Baia Mare deportările au fost conduse de maghiari din Partidul Crucilor cu Săgeți (extremă dreaptă) și câțiva germani soldați SS.

„Căpitan dr.Uray: Dacă este necesar, în fiecare vagon pot fi înghesuite până la 100 de persoane. Ele pot fi înghesuite împreună ca sardinele, deoarece germanii nu au nevoie de oameni rezistenți. Cei care nu pot rezista în aceste condiții vor muri. Germanii nu au nevoie de domnișoare elegante.”

Dr.Uray százados: Ha szükség lesz rá, egy-egy vagonba be lehet tenni akár 100 embert is. Össze lehet zsúfolni ket, mint a szardíniákat, mivel a németeknek elenállóképtelen emberek kellenek. Aki nem bírja ki a körülményeket, meghal. A németeknek nem kellenek elegáns hölgyikék.”

„Captain dr.Uray: If necessary, up to 100 people can be placed in each wagon. They can be packed together like sardines, since the Germans dont need resilient people. Those who cannot withstand the conditions will die. Germans don’t need elegant ladies.”

Foto Îmbarcare a evreilor într-o gară din Ungaria

Leave A Comment

Your Comment
All comments are held for moderation.